Evenimente actuale

Celebrăm 25 de ani de mediu în România

Detalii eveniment:

  • Data: - -
  • Locaţie: Opera Nationala Bucuresti
  • Participă

1990-2015
ASOCIAŢIA PLANETA VERDE        ASOCIAŢIA ROMÂNĂ DE MEDIU

Robert Redford - 1985
”Cred că mediul trebuie să fie menţionat în categoria securităţii noastre naţionale. Apărarea resurselor noastre este la fel de importantă ca şi apărarea graniţelor.
În caz contrar, ce mai avem de apărat?”

CONTEXT

Cea mai mare problemă de mediu nu este una de mediu. Problema mediului este un efect. Problema concretă este una socială, economică și culturală. Exploatăm tot: păduri, ape, resurse naturale şi prețuim natura pentru ce beneficii materiale ne-ar putea aduce, nu pentru ceea ce este. Dacă vom continua să utilizăm resursele în ritmul actual, până în 2050 vom avea nevoie de două planete pentru satisfacerea nevoilor.

Anul acesta se împlinesc 25 de ani de când Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a luat fiinţă. De atunci, a jucat rolul important al deschizătorului de drumuri pentru găsirea de soluţii eficiente și economic eficiente la provocările legate de mediu, poluare, gestionare a deșeurilor, managementul apelor şi pădurilor, dar şi pierderea biodiversității și schimbările climatice.

Cu această ocazie, dorim să aruncăm o privire retrospectivă asupra celor care, de-a lungul timpului, au coordonat activitatea de protecţie a mediului în România, şi anume: reprezentanţii structurilor aflate în subordinea şi coordonarea ministerului, specialiştii care timp de 25 de ani au activat în instituţiile de mediu, cât şi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai mediului academic, dar şi economic.

Astfel, dorim ca această călătorie în trecut să fie mai mult decât o relatare cronologică a faptelor, deoarece credem că este important să revedem istoria de 25 de ani şi evoluţia protecţiei mediului în România, să recunoaştem eforturilor celor care au lucrat şi care încă lucrează în momentul de faţă în instituţiile de mediu şi să analizăm perspectivele şi obiectivele care ne stau în faţă pentru un viitor sustenabil.

Dorim să punem bazele unui sistem de acordare de premii anuale celor mai importante personalităţi care activează în domeniul mediului de către cei din sfera academică şi către reprezentanţi ai instituţiilor europene şi naţionale. Problema mediului cere un management coerent şi flexibil, care prin intermediul instrumentelor variate și a comunicării continue și transparente, va contribui la reducerea minimă a agresiunii faţă de mediul înconjurător.

Ţine de fiecare dintre noi să salvăm Planeta. Ştim că ne aşteaptă un drum lung înainte dacă vrem să le dăm şansa copiilor noştri să admire frumuseţile mediului în natură, nu doar la televizor şi mai ştim că doar împreună putem realiza acest lucru.

Ionut Georgescu
Preşedinte
Asociaţia Planeta Verde

Ioan Gherhes
Preşedinte executiv
Asociaţia Română de Mediu


Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Log in