25 de ani de Mediu

COMUNICAT DE PRESĂ - Radiografia mediului după 25 de ani (29.12.2015)

Asociația Planeta Verde împreună cu Asociaţia Română de Mediu, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, organizează pe 18 ianuarie 2016, la Opera Naţională Bucureşti, cel mai important eveniment de mediu din România cu ocazia împlinirii a 25 de ani de când instituţiile de mediu au luat fiinţă. Acestea sunt motivele pentru care ne-am asumat iniţiativa de a organiza acest eveniment ca şi reprezentanţi ai mediului profesional şi a societăţii civile, aşa cum sunt Asociaţia Româna de Mediu şi organizaţia neguvernamentală Planeta Verde. Considerăm, de asemenea, că acest eveniment trebuie să exceadă intereselor de imagine ale politicului, şi de aceea implicarea noastră este cu atât mai firească. Discuţiile principale se vor axa pe radiografia mediului înconjurator din ultimii 25 de ani.

Asociația Planeta Verde şi Asociaţia Română de Mediu consideră că cea mai mare problemă de mediu nu este una de mediu. Problema mediului este un efect. Problema este una socială, economică și culturală. Exploatăm tot: păduri, ape, resurse naturale şi prețuim natura pentru ce beneficii materiale ne-ar putea aduce, nu pentru ceea ce este. Dacă vom continua să utilizăm resursele în ritmul actual, până în 2050 vom avea nevoie de două planete.

Cu ocazia evenimentului, la care va invităm să participaţi, dorim să aruncăm o privire retrospectivă asupra celor care, de-a lungul timpului, au coordonat activitatea de protecţie a mediului în România, reprezentaţii structurilor aflate în subordinea şi coordonarea ministerului, specialiştii care timp de 25 de ani au activat în instituţiile de mediu, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi reprezentanţi ai mediului academic, dar şi economic.

La nivel mondial, mari personalităţi sunt ambasadori pe probleme legate de mediu. Unul dintre cei mai activi este celebrul Robert Redford care declara în 1985: ”cred că mediul trebuie să fie menţionat în categoria securităţii noastre naţionale, apărarea resurselor noastre este la fel de importantă ca şi apărarea graniţelor; în caz contrar, ce mai avem de apărat?”

Mulţumim sponsorilor ce sunt alături de noi: Global Innovation Solution, Intersemat S.A., Kronospan, Cirom, Ecotic, Recolamp şi Inov-Ecosystems, JT Grup, partenerilor media AGERPRES şi AMOSnews pentru promovare, dar şi celorlaţi parteneri implicaţi în buna desfăşurare a evenimentului precum BlueFilm şi StudioF64, sponsorii concursului de fotografie.

Cei doi organizatori principali ai acestui eveniment au o activitate constantă în problemele de protecţie a mediului.

Asociația Planeta Verde este o asociaţie nonprofit înfiinţată în anul 2010, ai cărei membri fondatori au o experienţă vastă în domenii precum: mediu și schimbări climatice, servicii publice, amenajarea teritoriului, energii regenerabile, turism, cultură civică şi dezvoltare durabilă.

Asociaţia Română de Mediu – 1998 (ARM) este o organizaţie profesională şi patronală care reprezintă şi promovează interesele specialiştilor şi companiilor cu activitate în domeniul protecţiei mediului. Asociaţia reuneşte specialişti din cadrul autorităţilor de mediu, administraţiei publice locale şi centrale, cercetători, dar şi cadre didactice.

Last modified onLuni, 11 Ianuarie 2016 10:18

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Log in